2106199378 Επικοινωνία

Αφράτα ψωμάκια γάλακτος

Ενεργός χρόνος: 20 λεπτά Συνολικός χρόνος: 2 ώρες 40 λεπτά Μερίδες: 18 ψωμάκια Κατηγορία: μέτρια

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 100 γρ. νερό
  • 290 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 30 γρ. γάλα
  • 30 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 1 κ.γλ. ξηρή μαγιά στιγμής
  • 20 γρ. γάλα σε σκόνη
  • ¼ κ.γλ. αλάτι
  • 30 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και λίγο ακόμη για το βουτύρωμα του μπολ

Γέμιση

  • 70 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 30 γρ. γάλα σε σκόνη
  • 1 κρόκο αβγού
  • 2 κ.σ. γάλα
  • 1 πρέζα αλάτι

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • πλαστική μεμβράνη
  • στρογγυλή φόρμα (Ø 26 εκ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

  1. Βάλτε το νερό και 20 γρ. σκληρό αλεύρι στον κάδο, ζεστάνετε
    1 λεπτό/75°C/ταχύτητα 2. Αφήστε το μίγμα μέσα στον κάδο μέχρι να πέσει η θερμοκρασία στους 40°C.
  2. Προσθέστε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το αβγό και τη μαγιά και ανακατέψτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 2.
  3. Προσθέστε 270 γρ. σκληρό αλεύρι, το γάλα σε σκόνη, το αλάτι και το βούτυρο και ανακατέψτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Ρυθμίστε Ζύμη/4 λεπτά. Βουτυρώστε ένα μπολ και μεταφέρετε τη ζύμη μέσα στο μπολ. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 45 λεπτά). Καθαρίστε τον κάδο.
  4. Χωρίστε τη ζύμη σε 18 ίσα μέρη (30 γρ. το καθένα). Σχηματίστε μικρές μπάλες, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.

Γέμιση

  1. Βάλτε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις στον κάδο και ρυθμίστε
    3 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε σε μπολ και αφήστε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
  2. Τοποθετήστε το μπολ με το ψημένο αλεύρι πάνω στο καπάκι του κάδου, ζυγίστε μέσα την άχνη ζάχαρη, το βούτυρο και το γάλα σε σκόνη. Ανακατέψτε καλά και χωρίστε τη γέμιση σε 18 μέρη (15 γρ. το καθένα). Σχηματίστε μπαλάκια και αφήστε στην άκρη.
  3. Ανοίξτε μία μικρή μπάλα ζύμης σε πάχος 4 χιλ. Βάλτε ένα μπαλάκι γέμισης στο κέντρο της ζύμης. Τυλίξτε τη γέμιση με τη ζύμη και πιέστε τις άκρες καλά για να σφραγίσουν. Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα υλικά.
  4. Βουτυρώστε ένα ταψί, μεταφέρετε τις μπάλες ζύμης στο ταψί και ψεκάστε με νερό. Αφήστε το ταψί σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν οι μπάλες ζύμης σε μέγεθος (περίπου 40 λεπτά). Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
  5. Ανακατέψτε τον κρόκο αβγού, το γάλα και 1 πρέζα αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Ψήστε τα ψωμάκια γάλακτος για 5 λεπτά (160°C). Αλείψτε με το μίγμα την επιφάνεια της ζύμης και ψήστε για ακόμη 15 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Τα αφράτα ψωμάκια γάλακτος ιδανικά σερβίρονται ζεστά.

Κλείστε παρουσίαση