600 γρ. αλεύρι σκληρό και λίγο ακόμη για το αλεύρωμα
50 γρ. ζάχαρη
2 κ.γλ. ξηρή μαγιά στιγμής ή 20 γρ. νωπή μαγιά
2 κ.γλ. κανέλα, τριμμένη
¼ κ.γλ. αποξηραμένο τζίντζερ, τριμμένο
¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
¼ κ.γλ. μπαχάρι, τριμμένο
¼ κ.γλ. γαρίφαλο, τριμμένο
1 κ.γλ. αλάτι
1 αβγό
70 γρ. σταφίδες, μαύρες
70 γρ. σταφίδες, σουλτανίνες
40 γρ. ξύσμα λεμονιού, ψιλοκομμένο
Πάστα
40 γρ. αλεύρι σκληρό
20 γρ. ζάχαρη
40 γρ. νερό
Γλάσο
25 γρ. καστανή ζάχαρη, ακατέργαστη
45 γρ. γάλα
1 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκαλιού
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
ταψί φούρνου
πλαστική μεμβράνη
κορνέ ζαχαροπλαστικής
πινέλο ζαχαροπλαστικής
μεγάλο μπολ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη
Βουτυρώστε ένα μεγάλο μπολ και το ταψί του φούρνου.
Βάλτε το βούτυρο και το γάλα στον κάδο και ζεστάνετε 2 λεπτά/40°C/ταχύτητα 1.5.
Προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το αλάτι και το αβγό και ανακατέψτε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4 και στη συνέχεια ρυθμίστε Ζύμη/3 λεπτά.
Προσθέστε τις μαύρες σταφίδες, τις σουλτανίνες και το ψιλοκομμένο ξύσμα λεμονιού και ρυθμίστε εκ νέου Ζύμη/1 λεπτό. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε. Μεταφέρετε στο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (2-3 ώρες).
Μοιράστε τη ζύμη σε 16 μέρη και σχηματίστε μπάλες. Μεταφέρετε τις μπάλες στο ταψί, με απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους. Καλύψτε με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη, και αφήστε στην άκρη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 1 ώρα). Εντωμεταξύ, ετοιμάστε την πάστα.
Πάστα
Τοποθετήστε ένα μπολ πάνω στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε μέσα το αλεύρι, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα και μεταφέρετε την πάστα στο κορνέ ζαχαροπλαστικής.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 210°C. Μόλις φουσκώσουν τα σταφιδόψωμα, σχηματίστε με το κορνέ ζαχαροπλαστικής και την πάστα έναν σταυρό στο καθένα. Ψήστε για 15-20 λεπτά (210°C) μέχρι να χρυσίσουν. Εντωμεταξύ, καθαρίστε τον κάδο και ετοιμάστε το γλάσο.
Γλάσο
Βάλτε τη ζάχαρη, το γάλα και τη μαρμελάδα πορτοκαλιού στον κάδο και ανακατέψτε 1 λεπτό/80°C/ταχύτητα 5. Μόλις αφαιρέσετε τα σταφιδόψωμα από το φούρνο, αλείψτε τα με το γλάσο. Αφήστε τα Αγγλικά, πασχαλινά σταφιδόψωμα στην άκρη να κρυώσουν προτού τα σερβίρετε.
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", αποδέχεστε τη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Με την επιλογή Ρυθμίσεις μπορείτε να δώσετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση. Περισσότερα
Για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης, η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας, καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησής σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να μην αποδεχθείτε αυτά τα cookies. Ωστόσο, η μη αποδοχή κάποιων από αυτά τα cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησής σας.
Τα απαραίτητα cookies βοηθούν στο να γίνει χρηστική μία ιστοσελίδα, επιτρέποντας βασικές λειτουργίες όπως την πλοήγηση και την πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές της ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά τα cookies.
Τα cookies διαφήμισης χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στους επισκέπτες σχετικές διαφημίσεις και καμπάνιες μάρκετινγκ. Αυτά τα cookies παρακολουθούν τους επισκέπτες σε ιστότοπους και συλλέγουν πληροφορίες για την παροχή προσαρμοσμένων διαφημίσεων.
Τα cookies στατιστικών χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν οι επισκέπτες με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, την πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.
Τα λειτουργικά cookies βοηθούν στην εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών όπως η κοινή χρήση του περιεχομένου του ιστότοπου σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, η συλλογή σχολίων και άλλων λειτουργιών τρίτων.