2106199378 Επικοινωνία

Αγγλικά, πασχαλινά σταφιδόψωμα

Ενεργός χρόνος: 30 λεπτά Συνολικός χρόνος: 3 ώρες 50 λεπτά Μερίδες: 16 μερίδες Κατηγορία: μέτρια

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 60 γρ. βούτυρο, και λίγο ακόμη για το βουτύρωμα
  • 300 γρ. γάλα
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό και λίγο ακόμη για το αλεύρωμα
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. ξηρή μαγιά στιγμής ή 20 γρ. νωπή μαγιά
  • 2 κ.γλ. κανέλα, τριμμένη
  • ¼ κ.γλ. αποξηραμένο τζίντζερ, τριμμένο
  • ¼ κ.γλ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • ¼ κ.γλ. μπαχάρι, τριμμένο
  • ¼ κ.γλ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • 70 γρ. σταφίδες, μαύρες
  • 70 γρ. σταφίδες, σουλτανίνες
  • 40 γρ. ξύσμα λεμονιού, ψιλοκομμένο

Πάστα

  • 40 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. νερό

Γλάσο

  • 25 γρ. καστανή ζάχαρη, ακατέργαστη
  • 45 γρ. γάλα
  • 1 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκαλιού

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • ταψί φούρνου
  • πλαστική μεμβράνη
  • κορνέ ζαχαροπλαστικής
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • μεγάλο μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

  1. Βουτυρώστε ένα μεγάλο μπολ και το ταψί του φούρνου.
  2. Βάλτε το βούτυρο και το γάλα στον κάδο και ζεστάνετε
    2 λεπτά/40°C/ταχύτητα 1.5.
  3. Προσθέστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το αλάτι και το αβγό και ανακατέψτε
    20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4 και στη συνέχεια ρυθμίστε Ζύμη/3 λεπτά.
  4. Προσθέστε τις μαύρες σταφίδες, τις σουλτανίνες και το ψιλοκομμένο ξύσμα λεμονιού και ρυθμίστε εκ νέου Ζύμη/1 λεπτό. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε. Μεταφέρετε στο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (2-3 ώρες).
  5. Μοιράστε τη ζύμη σε 16 μέρη και σχηματίστε μπάλες. Μεταφέρετε τις μπάλες στο ταψί, με απόσταση 2 εκ. μεταξύ τους. Καλύψτε με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη, και αφήστε στην άκρη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 1 ώρα). Εντωμεταξύ, ετοιμάστε την πάστα.

Πάστα

  1. Τοποθετήστε ένα μπολ πάνω στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε μέσα το αλεύρι, τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να έχετε ένα λείο μίγμα και μεταφέρετε την πάστα στο κορνέ ζαχαροπλαστικής.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 210°C. Μόλις φουσκώσουν τα σταφιδόψωμα, σχηματίστε με το κορνέ ζαχαροπλαστικής και την πάστα έναν σταυρό στο καθένα. Ψήστε για 15-20 λεπτά (210°C) μέχρι να χρυσίσουν. Εντωμεταξύ, καθαρίστε τον κάδο και ετοιμάστε το γλάσο.

Γλάσο

  1. Βάλτε τη ζάχαρη, το γάλα και τη μαρμελάδα πορτοκαλιού στον κάδο και ανακατέψτε 1 λεπτό/80°C/ταχύτητα 5. Μόλις αφαιρέσετε τα σταφιδόψωμα από το φούρνο, αλείψτε τα με το γλάσο. Αφήστε τα Αγγλικά, πασχαλινά σταφιδόψωμα στην άκρη να κρυώσουν προτού τα σερβίρετε.

Κλείστε παρουσίαση