40 γρ. ελαιόλαδο, και λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
2 πρέζες αλάτι
2 πρέζες φρέσκοτριμμένο πιπέρι
ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑΣ
50 γρ. παρμεζάνα, σε κομμάτια (2 εκ.)
1 βολβό σκόρδο
1 κ.γλ. ελαιόλαδο
1 ½ κ.γλ. και 1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα αλάτι
1000 γρ. πατάτες, κομμένες σε φέτες (5 χιλ.)
350 γρ. γάλα
50 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
¼ κ.γλ. φρέσκοτριμμένο πιπέρι
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
μεγάλο μπολ
γάστρα
μικρό μπολ
αλουμινόχαρτο
ταψί φούρνου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρνίσιo κότσι
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150°C.
Βάλτε το μεγάλο μπολ πάνω στον κάδο και ζυγίστε μέσα το κρασί, τη ντομάτα κονκασέ, το βαλσαμικό ξίδι, τον πελτέ ντομάτας, το νερό, την πάστα ζωμού μοσχαριού, το δεντρολίβανο και τη ρίγανη και κρατήστε το στην άκρη.
Βάλτε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι, τα καρότα και 40 γρ. ελαιόλαδο στον κάδο και ψιλοκόψτε 7 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με την σπάτουλα και μαγειρέψτε 5 λεπτά/100°C/ταχύτητα 0.5. Εντωμεταξύ, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο στη γάστρα και τσιγαρίστε τα αρνίσια κότσια από όλες τις πλευρές στο καυτό λάδι. Αφαιρέστε τα αρνίσια κότσια σε ένα πιάτο και κρατήστε στην άκρη.
Μεταφέρετε τα μαγειρεμένα λαχανικά στην γάστρα και περιχύστε τα με τα υγρά του μεγάλου μπολ. Περιμένετε να πάρουν μια βράση και προσθέστε τα αρνίσια κότσια, πιέζοντας τα μέσα στη σάλτσα και καλύψτε τη γάστρα με το καπάκι της.
Τοποθετήστε την γάστρα στον φούρνο και μαγειρέψτε τα κότσια για 2-2½ ώρες (150°C) μέχρι να μαλακώσει και να πέφτει το κρέας από το κόκκαλο.
Πουρές ψητού σκόρδου και παρμεζάνας
Βάλτε τη παρμεζάνα στον κάδο και ψιλοκόψτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Μεταφέρετε στο μικρό μπολ και κρατήστε στην άκρη.
Κόψτε το πάνω μέρος του βολβού σκόρδου τόσο όσο να φαίνεται το πάνω μέρος των σκελίδων. Βάλτε το βολβό πάνω σε αλουμινόχαρτο, περιχύστε με 1 κ.γλ. ελαιόλαδο και πασπαλίστε με μία πρέζα αλάτι. Τυλίξτε τον βολβό με το αλουμινόχαρτο και ψήστε στο φούρνο (150°C) για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγαίνουν οι σκελίδες του σκόρδου εύκολα από την φλούδα τους όταν τις πιέζετε από το κάτω μέρος. Εντωμεταξύ, ξεκινήστε με τις πατάτες.
Τοποθετήστε το χτυπητήρι. Βάλτε τις πατάτες, το γάλα και ½ κ.γλ. αλάτι στον κάδο και μαγειρέψτε, χωρίς τη μεζούρα, 25-30 λεπτά/95°C/ταχύτητα 1.
Πιέστε τις σκελίδες σκόρδου με τα δάχτυλα σας και βάλτε τις μέσα σε ένα μικρό μπολ. Λιώστε τις με ένα πιρούνι και κρατήστε τις στην άκρη.
Προσθέστε το βούτυρο, την ψιλοκομμένη παρμεζάνα και το λιωμένο σκόρδο στον κάδο και ανακατέψτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 3.5. Κρατήστε τον πουρέ ζεστό μέχρι να ψηθεί το αρνί.
Σερβίρετε τα αρνίσια κότσια με την σάλτσα και συνοδέψτε με τον πουρέ ψητού σκόρδου και παρμεζάνας.
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", αποδέχεστε τη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Με την επιλογή Ρυθμίσεις μπορείτε να δώσετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση. Περισσότερα
Για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης, η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας, καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησής σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να μην αποδεχθείτε αυτά τα cookies. Ωστόσο, η μη αποδοχή κάποιων από αυτά τα cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησής σας.
Τα απαραίτητα cookies βοηθούν στο να γίνει χρηστική μία ιστοσελίδα, επιτρέποντας βασικές λειτουργίες όπως την πλοήγηση και την πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές της ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά τα cookies.
Τα cookies διαφήμισης χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στους επισκέπτες σχετικές διαφημίσεις και καμπάνιες μάρκετινγκ. Αυτά τα cookies παρακολουθούν τους επισκέπτες σε ιστότοπους και συλλέγουν πληροφορίες για την παροχή προσαρμοσμένων διαφημίσεων.
Τα cookies απόδοσης χρησιμοποιούνται για την κατανόηση και την ανάλυση των βασικών δεικτών απόδοσης του ιστότοπου και βοηθούν στην παροχή μιας καλύτερης εμπειρίας χρήστη για τους επισκέπτες.
Τα cookies στατιστικών χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν οι επισκέπτες με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, την πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.