ΣΗΜ.: Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Νόστιμη ζωή», Thermomix Cyprus
Λίγο λάδι, λίγο ξύδι, λίγο αλάτι, κρεμμύδι, ντομάτα και ρύζι, λίγα λεπτά μαγείρεμα και το’ χετε! Γιατί οι φακές είναι μια οικονομική και νόστιμη πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών (ειδικά Β) και ιχνοστοιχείων (σίδηρος και ψευδάργυρος) εξαιρετικά πολύτιμων διατροφικά που δεν θέλετε να χαθούν με τον λάθος τρόπο μαγειρέματος!
1. Τοποθετήστε την πεταλούδα στα μαχαίρια. Βάλτε στον κάδο 1100 γρ. νερό, την πάστα ζωμού, τις φακές και μαγειρέψτε 15 λεπτά /100 °C /αντίστροφη κίνηση / ταχύτητα 0,5.
2. Προσθέστε το ρύζι, το αλάτι, την πάστα ντομάτας, το ξύδι, 10 γρ. ελαιόλαδο, 300 γρ. νερό και μαγειρέψτε 15 λεπτά /100 °C/ αντίστροφη κίνηση / ταχύτητα 1.
3. Αφαιρέστε το χτυπητήρι. Αδειάστε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και καλύψτε.
4. Βάλτε στον κάδο τα κρεμμύδια, τα 90 γρ. ελαιόλαδο και κόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με σπάτουλα και σοτάρετε 5 λεπτά/120°C /ταχύτητα 1.
5. Προσθέστε το κρεμμύδι στις φακές και ανακατέψτε με τη σπάτουλα. Αφήστε να απορροφήσει τα περιττά υγρά προτού σερβίρετε.
Στο τέλος του βήματος 1 ελέγξτε αν μισοψήθηκαν οι φακές. Αν χρειάζεται, μαγειρέψτε ακόμη 5 λεπτά/100°C / αντίστροφη κίνηση/ ταχύτητα 1.