Επικοινωνία 2106199378

Φοκάτσια με ελιές

Ενεργός χρόνος: 15 λεπτά Συνολικός χρόνος: 2 ώρες 20 λεπτά Μερίδες: 4 μερίδες Κατηγορία: εύκολη

ΥΛΙΚΑ

  • 350 γρ. νερό
  • 25 γρ. νωπή μαγιά
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 ½ κ.γλ. αλάτι
  • 6 ½ κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το λάδωμα των ταψιών
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. νερό
  • ½ κ.γλ. άνθο αλατιού
  • 100 γρ. ελιές Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 70 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • φρέσκο θυμάρι, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • πετσέτα κουζίνας
  • 2 ταψιά φούρνου
  • σχάρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάλτε το νερό και τη μαγιά στον κάδο και ζεστάνετε 3 λεπτά/37°C/ταχύτητα 2.
  2. Προσθέστε το σκληρό αλεύρι, το αλάτι και 3 ½ κ.σ. ελαιόλαδο στον κάδο και ζυμώστε/ 3 λεπτά. Μεταφέρετε τη ζύμη στο μπολ, σκεπάστε με πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη σε ζεστό και σκιερό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Πλύντε τον κάδο.
  3. Λαδώστε δύο ταψιά φούρνου με λίγο ελαιόλαδο.
  4. Χωρίστε τη ζύμη σε 4 μέρη. Μεταφέρετε από 2 μέρη ζύμης σε κάθε ταψί, πιέστε με τα δάχτυλα σας από το κέντρο κάθε μέρους ζύμης προς τα έξω, έτσι ώστε να σχηματίσετε 4 ορθογώνια (περίπου 15 εκ. Χ 30 εκ. το καθένα). Καλύψτε εκ νέου με πετσέτα κουζίνας και αφήστε να φουσκώσουν για 30 λεπτά. Εντωμεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
  5. Ανακατέψτε 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. νερό και τον ανθό αλατιού σε ένα μπολ. Σχηματίστε τρύπες στη ζύμη με τα δάχτυλα σας και περιχύστε τη με το μίγμα λαδιού και νερού. Μοιράστε τις ελιές Καλαμών και τις ροδέλες κρεμμυδιών ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. Ψήστε ένα ένα ταψί, για 25 λεπτά (200°C) σε χαμηλή θέση στο φούρνο (2η από κάτω).
  6. Μεταφέρετε τη φοκάτσια στη σχάρα, αφήστε να κρυώσει ελαφρώς, κόψτε τη σε κομμάτια και σερβίρετε.