2106199378 Επικοινωνία

Καραμελωμένες πουτίγκες στον ατμό

Ενεργός χρόνος: 25 λεπτά Συνολικός χρόνος: 1 ώρα Μερίδες: 8 μερίδες Κατηγορία: μέτρια

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ. χουρμάδες (φοινίκια), χωρίς κουκούτσια
  • 1 ½ κοφτό κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 180 γρ. νερό
  • βούτυρο, για το βουτύρωμα

Σάλτσα Καραμέλας

  • 75 γρ. golden syrup (σιρόπι καραμελωμένης ζάχαρης) ή  75 γρ. μέλι
  • 40 γρ. γάλα
  • ¼ κ.γλ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας ή ½ κ.γλ. ζάχαρη βανίλιας, σπιτική

    Καραμελωμένες πουτίγκες με χουρμάδες

    • 60 γρ. βούτυρο, ανάλατο, κομμένο σε κομμάτια
    • 40 γρ. βούτυρο, ανάλατο, κομμένο σε κομμάτια
    • 110 γρ. μαύρη ζάχαρη ή 110 γρ. καστανή ζάχαρη
    • 150 γρ. αλεύρι
    • ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    • 1 μεγάλο αυγό (περίπου 60 γρ. χωρίς τα τσόφλια)
    • 700 γρ. νερό

    ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

    ατομικά φορμάκια

    πιατέλα σερβιρίσματος

     

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

      1. Βάλτε πάνω στο καπάκι του κάδου ένα μπολ μετρίου μεγέθους, βάλτε μέσα τους χουρμάδες και τη μαγειρική σόδα και αφήστε το μπολ στην άκρη.
      2. Βάλτε στον κάδο το νερό, ζεστάνετε 4 λεπτ./100°C/ταχύτητα 1, και στη συνέχεια ρίξτε το καυτό νερό πάνω από τους χουρμάδες και τη μαγειρική σόδα. Το μείγμα θα αφρίσει. Αφήστε το μπολ στην άκρη και αφήστε τους χουρμάδες να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Στο μεταξύ, βουτυρώστε 8 φορμάκια σιλικόνης (μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ), τοποθετήστε τα φορμάκια μέσα στο βαθύ δίσκο του Varoma και αφήστε το Varoma στην άκρη.

      Σάλτσα καραμέλας

      1. Βάλτε στον κάδο το βούτυρο, τη μαλακή καστανή ζάχαρη, το golden syrup, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και μαγειρέψτε 7 λεπτ./100°C/ταχύτητα 2. Μεταφέρτε σε μια κανάτα σερβιρίσματος και αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά προτού τη βάλετε στο ψυγείο για να πήξει. Στο μεταξύ, φτιάξτε τις πουτίγκες.

      Καραμελωμένες πουτίγκες με χουρμάδες

      1. Βάλτε στον κάδο τους χουρμάδες με το νερό τους, το βούτυρο, τη μαύρη ζάχαρη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αυγό, αναμείξτε 20 δευτ./ταχύτητα 5, και στη συνέχεια μοιράστε το μείγμα ομοιόμορφα στα φορμάκια που είχατε ετοιμάσει. Ξεπλύνετε τον κάδο.
      2. Βάλτε στον κάδο το νερό, τοποθετήστε το Varoma στη θέση του και ψήστε στον ατμό 30 λεπτ./Varoma/ταχύτητα 1. Αφαιρέστε το Varoma, βγάλτε τις πουτίγκες από τα φορμάκια και σερβίρετε ζεστές με τη σάλτσα καραμέλας από πάνω.

    Tips

    • Οι καραμελωμένες πουτίγκες μπορούν επίσης να σερβιριστούν και με κρέμα γάλακτος ή παγωτό.
    • -Τα υλικά για τη σάλτσα αρκούν για να φτιάξετε 200 ml σάλτσας. Για να διπλασιάσετε τη συνταγή της σάλτσας, διπλασιάστε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και μαγειρέψτε με τους ίδιους χρόνους. Μπορείτε να αποθηκεύσετε την έξτρα σάλτσα σε αποστειρωμένο βαζάκι στο ψυγείο για μέχρι 3 μήνες, και αν “κόψει” όσο είναι κρύα, ανακατέψτε καλά πριν τη χρησιμοποιήσετε.
    • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τους χουρμάδες με σταφίδες.
    • Μπορείτε αντί για ατομικές πουτίγκες να φτιάξετε μια μεγάλη πουτίγκα σε μια βαθιά κουμπωτή φόρμα (Μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ), τη βάση της οποίας έχετε καλύψει με βουτυρωμένο αντικολλητικό χαρτί, αφού έχετε βεβαιωθεί ότι μένουν κάποια ανοίγματα του Varoma χωρίς να καλύπτονται ώστε να μπορεί ο ατμός να κυκλοφορεί (τοποθετώντας μια σχάρα ή chopsticks στον πάτο του βαθύ δίσκου του Varoma κάτω από τη φόρμα). Ψήστε στον ατμό 40-45 λεπτ./Varoma/ταχύτητα 1 ή μέχρι να βυθίσετε ένα ξυλάκι στο κέντρο του κέικ και να βγει καθαρό.

    Κλείστε παρουσίαση