Επικοινωνία 2106199378

Λαζάνια με κολοκυθάκια

Ενεργός χρόνος: 15 λεπτά Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 30 λεπτά Μερίδες: 6 μερίδες Κατηγορία: εύκολη

ΥΛΙΚΑ

  • 4 κολοκυθάκια (μεσαία), κομμένα σε 24 μακρόστενες φέτες (περίπου 3 χιλ. πάχος), χωρίς τον πυρήνα (βλ. Συμβουλές)
  • 1 – 2 πρέζες αλάτι, και λίγο ακόμη για το πασπάλισμα και το καρύκευμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 γρ. καρότα, σε κομμάτια
  • 180 γρ. κρεμμύδια, κομμένα στα 4
  • 60 γρ. σέλερι, σε κομμάτια
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
  • 70 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 1 – 2 πρέζες γλυκιά πάπρικα, τριμμένη
  • 1 – 2 πρέζες τσίλι, τριμμένο
  • 2 κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • 450 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 – 2 κ.γλ. πάστα ζωμού λαχανικών (βλ. Συμβουλές)
  • ¼ κ.γλ. φρέσκοτριμμένο πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
  • 110 γρ. μοτσαρέλα, σε κομμάτια
  • 60 γρ. παρμεζάνα, σε κομμάτια (3 εκ.)
  • 12 φύλλα φρέσκο βασιλικό
  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 1 αβγό

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • τετράγωνο ταψί φούρνου (περίπου 23 εκ. Χ 23 εκ.)
  • πετσέτες κουζίνας
  • σχάρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάλτε τις φέτες από τα κολοκυθάκια σε σχάρα και πασπαλίστε και τις δύο πλευρές με αλάτι. Κρατήστε τις στην άκρη να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Ξεπλύνετε προσεκτικά και τοποθετήστε τις ανάμεσα σε 2 καθαρές πετσέτες κουζίνας να στεγνώσουν.
  2. Βάλτε το σκόρδο, τα καρότα, τα κρεμμύδια, το σέλερι και 20 γρ. ελαιόλαδο στον κάδο και κόψτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα και μαγειρέψτε 5 λεπτά/100 °C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.
  3. Προσθέστε 250 γρ. κιμά και άλλα 20 γρ. ελαιόλαδο στον κάδο και μαγειρέψτε 5 λεπτά/100 °C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και κρατήστε στην άκρη.
  4. Βάλτε τα υπόλοιπα 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά και τα υπόλοιπα 10 γρ. ελαιόλαδο στον κάδο και μαγειρέψτε 5 λεπτά/100 °C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.
  5. Προσθέστε το μαγειρεμένο κιμά, τον πελτέ, την πάπρικα, το τσίλι, τη ρίγανη, το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, την πάστα ζωμού λαχανικών, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρέψτε 5 λεπτά/100 °C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και κρατήστε στην άκρη. Πλύντε και στεγνώστε τον κάδο.
  6. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Βάλτε μία στρώση φέτες κολοκυθιών στον πάτο του ταψιού (περίπου 23 εκ. Χ 23 εκ.). Βάλτε μισή από τη δόση κιμά από πάνω, και μετά μία στρώση τις υπόλοιπες φέτες κολοκυθιών και την υπόλοιπη δόση κιμά και κρατήστε στην άκρη.
  7. Βάλτε τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και τα φύλλα βασιλικού στον κάδο και ψιλοκόψτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7.
  8. Προσθέστε το ανθότυρο, το αβγό, αλάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και ανακατέψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Μοιράστε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω στην τελευταία στρώση κιμά και ψήστε για 30 λεπτά (190°C). Αφήστε να κρυώσει ελαφρώς για 10 λεπτά, προτού τα κόψετε σε μερίδες και τα σερβίρετε.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  • Χρησιμοποιήστε τον πυρήνα από τα κολοκυθάκια σε σούπες ή σε ζωμούς λαχανικών.
  • Φυλάξτε τα λαζάνια σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο έως και 5 μέρες.