Επικοινωνία 2106199378

Μανιταροπιτάκια

Ενεργός χρόνος: 40 λεπτά Συνολικός χρόνος: 1ώρα 50 λεπτά Μερίδες: 12 κομμάτια Κατηγορία: μετρια

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 1 κ.γλ. ανάμεικτα αποξηραμένα μυρωδικά (θυμάρι, μαϊντανό, ρίγανη)
  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 85 γρ. αλεύρι, ολικής αλέσεως
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 70 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 170 γρ. νερό

Γέμιση μανιταριών

  • 120 γρ. κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κ.γλ. ανάμεικτα αποξηραμένα μυρωδικά (θυμάρι, μαϊντανό, ρίγανη)
  • ½ κ.γλ. αλάτι
  • 1 πρέζα μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. λευκά μανιτάρια, σε φέτες

Oλοκλήρωση

  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. νερό

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • πλαστική μεμβράνη
  • μπολ
  • ταψί φούρνου
  • αντικολλητικό χαρτί
  • πλάστης
  • πινέλο μαγειρικής
  • πιατέλα σερβιρίσματος

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

  1. Βάλτε τα αποξηραμένα μυρωδικά, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής και το αλάτι στον κάδο και ανακατέψτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8.
  2. Προσθέστε το βούτυρο και το νερό και ανακατέψτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα και ζυμώστε 30 δευτερόλεπτα. Μεταφέρετε τη ζύμη πάνω σε πλαστική μεμβράνη, σχηματίστε μία μπάλα, και τυλίξτε σφιχτά. Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Γέμιση μανιταριών

  1. Βάλτε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα ανάμεικτα μυρωδικά, το αλάτι, το μπούκοβο και το ελαιόλαδο στον κάδο και ψιλοκόψτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
  2. Προσθέστε τα μανιτάρια και ψιλοκόψτε 4 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα. Σοτάρετε, χωρίς τη μεζούρα, 15 λεπτά/120°C/ταχύτητα 1. Μεταφέρετέ τα στο μπολ και αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς.

Ολοκλήρωση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C. Καλύψτε το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και κρατήστε στην άκρη. Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το αβγό και το νερό και κρατήστε στην άκρη.
  2. Χωρίστε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη και σχηματίστε μπάλες. Καλύψτε τις με πλαστική μεμβράνη για να μην ξεραθούν. Ανοίξτε κάθε μπάλα ζύμης σε κύκλο (διαμέτρου περίπου 12 εκ.).
  3. Βάλτε 1 κ.σ. γέμιση μανιταριών στο κέντρο κάθε ζύμης. Αλείψτε τα άκρα της ζύμης με νερό, διπλώστε στη μέση και πιέστε τα να σφραγίσουν. Μεταφέρετε τα πιτάκια στο ταψί του φούρνου. Χαράξτε τα μανιταροπιτάκια σε μερικά σημεία για να μπορεί να τα διαπερνά ο ατμός. Αλείψτε τα με το μίγμα αβγού και νερού. Ψήστε στο φούρνο (190°C)για 30-35 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Μεταφέρετε τα μανιταροπιτάκια στην πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρετε ζεστά.