2106199378 Επικοινωνία

Μελομακάρονα παραδοσιακά

Ενεργός χρόνος: 15 λεπτά Συνολικός χρόνος: 2 ώρες 30 λεπτά Μερίδες: 30 30 μερίδες Κατηγορία: μέτρια

ΥΛΙΚΑ

Για το πασπάλισμα

  • 50 γρ. καρυδόψιχα
  • 1 πρέζα τριμμένο γαρίφαλο
  • ¼ κ.γλ. τριμμένη κανέλα

Σιρόπι

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. μέλι
  • 200 γρ. νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 πορτοκάλι, κατά προτίμηση βιολογικό, μόνο τη φλούδα χωρίς το λευκό μέρος

Ζύμη

  • 150 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 πορτοκάλι, κατά προτίμηση βιολογικό, μόνο το ξύσμα
  • 50 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.γλ. τριμμένη κανέλα
  • ½ κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 50 γρ. καρυδόψιχα, ολόκληρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το πασπάλισμα

  1. Βάλτε την καρυδόψιχα, το γαρίφαλο και την κανέλα στον κάδο και ψιλοκόψτε
    2 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και κρατήστε στην άκρη.

Σιρόπι

2. Βάλτε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τα ξυλάκια κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού στον κάδο και βράστε 10 λεπτά/100°C/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε το σιρόπι σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Ζύμη

3. Καλύψτε δύο ταψιά φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.

4. Βάλτε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο στον κάδο και ανακατέψτε 1 λεπτ./ταχύτητα 6.

5. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα στον κάδο και ρυθμίστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Στη συνέχεια ζυμώστε / 20 δευτερόλεπτα.

6. Πλάστε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα (περίπου 30 γρ.) τοποθετώντας κατά το πλάσιμο ένα μεγάλο κομμάτι καρυδόψιχας στο κέντρο της ζύμης. Τοποθετήστε τα μελομακάρονα σε ίσες αποστάσεις πάνω στα δύο ταψιά και ψήστε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά (160°C).

7. Όσο είναι ακόμα καυτά, βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι για περίπου 1 λεπτό και στη συνέχεια πασπαλίστε τα με τα τριμμένα καρύδια που έχετε αφήσει στην άκρη. Σερβίρετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή φυλάξτε τα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

 

 


Κλείστε παρουσίαση