2. Βάλτε τη ζάχαρη, το μέλι, το νερό, τα ξυλάκια κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού στον κάδο και βράστε 10 λεπτά/100°C/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε το σιρόπι σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
3. Καλύψτε δύο ταψιά φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
4. Βάλτε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρίφαλο στον κάδο και ανακατέψτε 1 λεπτ./ταχύτητα 6.
5. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα στον κάδο και ρυθμίστε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Στη συνέχεια ζυμώστε / 20 δευτερόλεπτα.
6. Πλάστε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα (περίπου 30 γρ.) τοποθετώντας κατά το πλάσιμο ένα μεγάλο κομμάτι καρυδόψιχας στο κέντρο της ζύμης. Τοποθετήστε τα μελομακάρονα σε ίσες αποστάσεις πάνω στα δύο ταψιά και ψήστε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά (160°C).
7. Όσο είναι ακόμα καυτά, βουτήξτε τα στο κρύο σιρόπι για περίπου 1 λεπτό και στη συνέχεια πασπαλίστε τα με τα τριμμένα καρύδια που έχετε αφήσει στην άκρη. Σερβίρετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή φυλάξτε τα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.