Βάλτε 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης στον κάδο και ψιλοκόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.5. Μεταφέρετε σε μπολ και κρατήστε στην άκρη.
Βάλτε 70 γρ. βούτυρο και το ηλιέλαιο στον κάδο και λιώστε 5 λεπτά/70°C/ταχύτητα κουτάλι. Μεταφέρετε σε άλλο μπολ και κρατήστε στην άκρη.
Βάλτε τα υπόλοιπα 300 γρ. φιστίκια Αιγίνης και τη ζάχαρη στον κάδο και ανακατέψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.
Προσθέστε τα υπόλοιπα 10 γρ. βούτυρο, το χυμό πορτοκαλιού και ζεστάνετε 3 λεπτά/70°C/ταχύτητα κουτάλι. Μεταφέρετε σε τρίτο μπολ και κρατήστε στην άκρη. Πλύντε και στεγνώστε τον κάδο.
Με το πινέλο ζαχαροπλαστικής βουτυρώστε το ορθογώνιο ταψί (30 εκ. Χ 22 εκ.) με το μίγμα βουτύρου ηλιέλαιου. Κόψτε τα φύλλα κρούστας στη μέση ώστε να έχετε 20 μικρότερα φύλλα κρούστας. Καλύψτε τον πάτο του ταψιού με μία στρώση φύλλων κρούστας, αλείψτε με το μίγμα βουτύρου – ηλιέλαιου. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχετε 6 στρώσεις. Απλώστε ¾ από το μίγμα φιστικιών και ζάχαρης από πάνω και πιέστε ελαφρά με τη σπάτουλα. Συνεχίστε με ακόμη 6 στρώσεις, αλείφοντας κάθε φύλλο με το μίγμα βουτύρου – ηλιέλαιου. Καλύψτε με το υπόλοιπο μίγμα φιστικιών και ζάχαρης. Κάντε άλλη μία στρώση με 8 φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με το μίγμα βουτύρου – ηλιέλαιου. Τρυπήστε την επιφάνεια του μπακλαβά σε διάφορα σημεία με μία οδοντογλυφίδα και με ένα πριονωτό μαχαίρι χαράξτε τον σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια. Ψήστε για 30 λεπτά (160°C). Εντωμεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι.
Σιρόπι
Βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, το ανθόνερο και το χυμό λεμονιού στον κάδο και ζεστάνετε 10 λεπτά/115°C/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.
Ολοκλήρωση
Μόλις χρυσίσει ο μπακλαβάς, αφαιρέστε τον από το φούρνο και περιχύστε τον με το κρύο σιρόπι. Γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Περιμένετε να κρυώσει ο μπακλαβάς τελείως, προτού τον κόψετε και τον σερβίρετε.
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", αποδέχεστε τη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Με την επιλογή Ρυθμίσεις μπορείτε να δώσετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση. Περισσότερα
Για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης, η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας, καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησής σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να μην αποδεχθείτε αυτά τα cookies. Ωστόσο, η μη αποδοχή κάποιων από αυτά τα cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησής σας.
Τα απαραίτητα cookies βοηθούν στο να γίνει χρηστική μία ιστοσελίδα, επιτρέποντας βασικές λειτουργίες όπως την πλοήγηση και την πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές της ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά τα cookies.
Τα cookies διαφήμισης χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στους επισκέπτες σχετικές διαφημίσεις και καμπάνιες μάρκετινγκ. Αυτά τα cookies παρακολουθούν τους επισκέπτες σε ιστότοπους και συλλέγουν πληροφορίες για την παροχή προσαρμοσμένων διαφημίσεων.
Τα cookies στατιστικών χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν οι επισκέπτες με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, την πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.
Τα λειτουργικά cookies βοηθούν στην εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών όπως η κοινή χρήση του περιεχομένου του ιστότοπου σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, η συλλογή σχολίων και άλλων λειτουργιών τρίτων.