2106199378 Επικοινωνία

Μπακλαβάς

Ενεργός χρόνος: 20 λεπτά Συνολικός χρόνος: 1 ώρα10 λεπτά Μερίδες: 20 μερίδες Κατηγορία: εύκολη

ΥΛΙΚΑ

Μπακλαβάς

  • 350 γρ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα, ανάλατα ή 350 γρ. καρύδια, καθαρισμένα
  • 80 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 50 γρ. ηλιέλαιο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
  • 10 φύλλα κρούστας

Σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γλ. ανθόνερο
  • 1 κ.γλ. χυμό λεμονιού

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • ταψί φούρνου
  • οδοντογλυφίδα
  • πριονωτό μαχαίρι
  • πυρίμαχο μπολ
  • ορθογώνιο ταψί (30 εκ. Χ 22 εκ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μπακλαβάς

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
  2. Βάλτε 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης στον κάδο και ψιλοκόψτε
    5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.5. Μεταφέρετε σε μπολ και κρατήστε στην άκρη.
  3. Βάλτε 70 γρ. βούτυρο και το ηλιέλαιο στον κάδο και λιώστε
    5 λεπτά/70°C/ταχύτητα κουτάλι. Μεταφέρετε σε άλλο μπολ και κρατήστε στην άκρη.
  4. Βάλτε τα υπόλοιπα 300 γρ. φιστίκια Αιγίνης και τη ζάχαρη στον κάδο και ανακατέψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6.
  5. Προσθέστε τα υπόλοιπα 10 γρ. βούτυρο, το χυμό πορτοκαλιού και ζεστάνετε
    3 λεπτά/70°C/ταχύτητα κουτάλι. Μεταφέρετε σε τρίτο μπολ και κρατήστε στην άκρη. Πλύντε και στεγνώστε τον κάδο.
  6. Με το πινέλο ζαχαροπλαστικής βουτυρώστε το ορθογώνιο ταψί (30 εκ. Χ 22 εκ.) με το μίγμα βουτύρου ηλιέλαιου. Κόψτε τα φύλλα κρούστας στη μέση ώστε να έχετε 20 μικρότερα φύλλα κρούστας. Καλύψτε τον πάτο του ταψιού με μία στρώση φύλλων κρούστας, αλείψτε με το μίγμα βουτύρου – ηλιέλαιου. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχετε 6 στρώσεις. Απλώστε ¾ από το μίγμα φιστικιών και ζάχαρης από πάνω και πιέστε ελαφρά με τη σπάτουλα. Συνεχίστε με ακόμη 6 στρώσεις, αλείφοντας κάθε φύλλο με το μίγμα βουτύρου – ηλιέλαιου. Καλύψτε με το υπόλοιπο μίγμα φιστικιών και ζάχαρης. Κάντε άλλη μία στρώση με 8 φύλλα κρούστας, αλείφοντας το καθένα με το μίγμα βουτύρου – ηλιέλαιου. Τρυπήστε την επιφάνεια του μπακλαβά σε διάφορα σημεία με μία οδοντογλυφίδα και με ένα πριονωτό μαχαίρι χαράξτε τον σε μικρά μπακλαβαδωτά κομμάτια. Ψήστε για 30 λεπτά (160°C). Εντωμεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι.

Σιρόπι

  1. Βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, το ανθόνερο και το χυμό λεμονιού στον κάδο και ζεστάνετε 10 λεπτά/115°C/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος και αφήστε το στην άκρη να κρυώσει.

Ολοκλήρωση

  1. Μόλις χρυσίσει ο μπακλαβάς, αφαιρέστε τον από το φούρνο και περιχύστε τον με το κρύο σιρόπι. Γαρνίρετε με τα ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Περιμένετε να κρυώσει ο μπακλαβάς τελείως, προτού τον κόψετε και τον σερβίρετε.

Κλείστε παρουσίαση