2106199378 Επικοινωνία

Παραδοσιακό τσουρέκι

Ενεργός χρόνος: 20 λεπτά Συνολικός χρόνος: 2 ώρες 30 λεπτά Μερίδες: 12 μερίδες Κατηγορία: μέτρια

Υλικά

  • 125 γρ. ζάχαρη
  • ½ κ.γλ.μαχλέπι,
  • 3 κόκκους μαστίχα,
  • 2 αβγά
    75 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
  • 100 γρ. γάλα
  • 50 γρ. νωπή μαγιά
  • 400 γρ. αλεύρι, σκληρό
  • 1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο,για το άλειμμα
  • 50 γρ. αμύγδαλα, φιλέ (προαιρετικά)

Χρήσιμα Αντικείμενα

  • ταψί φούρνου
  • πετσέτα κουζίνας
  • αντικολλητικό χαρτί
  • σχάρα

Εκτέλεση

1. Καλύψτε το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί. Βουτυρώστε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το στην άκρη.
2. Βάλτε τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα στον κάδο και αλέστε
30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10.
3. Προσθέστε τα αβγά, το βούτυρο, το γάλα και τη μαγιά και ζεστάνετε
3 λεπτά/37oC/ταχύτητα 3.
4. Προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε 3 λεπτά/ταχύτητα στάχυ. Μεταφέρετε τη ζύμη στο μπολ, καλύψτε με πετσέτα κουζίνας και αφήστε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (1 ώρα).
5. Χωρίστε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη, τα οποία στη συνέχεια θα πλάσετε σε μακριά μπαστούνια (45 εκ.). Ενώστε τα μπαστούνια στη μία τους άκρη, φτιάξτε μια πλεξούδα και βάλτε το τσουρέκι στο ταψί του φούρνου. Σκεπάστε με πετσέτα κουζίνας και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (30 λεπτά). Στο μεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο στους 170oC.
6. Αλείψτε το τσουρέκι με το χτυπημένο αβγό με προσοχή (για να μην ξεφουσκώσει), πασπαλίστε με τα αμύγδαλα και ψήστε σε μέτριο φούρνο για 25-30 λεπτά (170oC) ή μέχρι να ροδίσει. Αφήστε το να κρυώσει στη σχάρα, κόψτε σε φέτες και σερβίρετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.


Κλείστε παρουσίαση