2106199378 Επικοινωνία

Πολίτικη Βασιλόπιτα Τσουρέκι

Ενεργός χρόνος: 20 λεπτά Συνολικός χρόνος: 4 ώρες Μερίδες: 16 μερίδες Κατηγορία: εύκολη

ΥΛΙΚΑ

  • 220 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μαχλέπι, σε κόκκους
  • 1 ½ κ.γλ. μαστίχα, σε κόκκους
  • 100 γρ. νερό
  • 1 κ.γλ. γλυκάνισο, σε σπόρους
  • 50 γρ. νωπή μαγιά
  • 175 γρ. γάλα
  • 2 αβγά
  • 250 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 750 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • μαύρο σουσάμι, για το πασπάλισμα

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

μπολ, στρογγυλό ταψί (ø 30 εκ.), σουρωτήρι με λεπτή σίτα, μεγάλο μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1.  Βουτυρώστε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το στην άκρη. Καλύψτε το στρογγυλό ταψί (ø 30 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.
  2. Βάλτε τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα στον κάδο και αλέστε
    10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Μεταφέρετε την αρωματική ζάχαρη στο μπολ και αφήστε στην άκρη.
  3. Βάλτε το νερό και τους σπόρους γλυκάνισου στον κάδο και ζεστάνετε
    5 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1. Σουρώστε το νερό μέσα από ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα σε ένα μπολ
  4. και κρατήστε το στην άκρη. Απορρίψτε τους σπόρους του γλυκάνισου.
  5. Βάλτε το αρωματισμένο νερό, τη νωπή μαγιά, το γάλα, τα αβγά και το βούτυρο και ζεστάνετε 5 λεπτά/37°C/ταχύτητα 1.
  6.  Προσθέστε το αλεύρι για τσουρέκι, την αρωματισμένη ζάχαρη που αφήσατε στην άκρη και το αλάτι και ρυθμίστε Ζύμη/10 λεπτά. Μεταφέρετε τη ζύμη στο βουτυρωμένο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου.
  7. Μεταφέρετε προσεκτικά τη φουσκωμένη ζύμη στο στρογγυλό ταψί, σκεπάστε εκ νέου με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη να φουσκώσει για 1 ώρα. Προς το τέλος φουσκώματος, προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Αλείψτε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής την επιφάνεια της βασιλόπιτας με έναν κρόκο αβγού. Ψήστε την Πολίτικη βασιλόπιτα τσουρέκι για 40 λεπτά (180°C) ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της.

Κλείστε παρουσίαση