Πολίτικη Βασιλόπιτα Τσουρέκι
Ενεργός χρόνος: 20 λεπτά Συνολικός χρόνος: 4 ώρες Μερίδες: 16 μερίδες Κατηγορία: εύκολη
ΥΛΙΚΑ
- 220 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. μαχλέπι, σε κόκκους
- 1 ½ κ.γλ. μαστίχα, σε κόκκους
- 100 γρ. νερό
- 1 κ.γλ. γλυκάνισο, σε σπόρους
- 50 γρ. νωπή μαγιά
- 175 γρ. γάλα
- 2 αβγά
- 250 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 750 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 1 κ.γλ. αλάτι
- μαύρο σουσάμι, για το πασπάλισμα
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
μπολ, στρογγυλό ταψί (ø 30 εκ.), σουρωτήρι με λεπτή σίτα, μεγάλο μπολ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βουτυρώστε ένα μεγάλο μπολ και αφήστε το στην άκρη. Καλύψτε το στρογγυλό ταψί (ø 30 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί και αφήστε στην άκρη.
- Βάλτε τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα στον κάδο και αλέστε
10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Μεταφέρετε την αρωματική ζάχαρη στο μπολ και αφήστε στην άκρη.
- Βάλτε το νερό και τους σπόρους γλυκάνισου στον κάδο και ζεστάνετε
5 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1. Σουρώστε το νερό μέσα από ένα σουρωτήρι με λεπτή σίτα σε ένα μπολ
- και κρατήστε το στην άκρη. Απορρίψτε τους σπόρους του γλυκάνισου.
- Βάλτε το αρωματισμένο νερό, τη νωπή μαγιά, το γάλα, τα αβγά και το βούτυρο και ζεστάνετε 5 λεπτά/37°C/ταχύτητα 1.
- Προσθέστε το αλεύρι για τσουρέκι, την αρωματισμένη ζάχαρη που αφήσατε στην άκρη και το αλάτι και ρυθμίστε Ζύμη/10 λεπτά. Μεταφέρετε τη ζύμη στο βουτυρωμένο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου.
- Μεταφέρετε προσεκτικά τη φουσκωμένη ζύμη στο στρογγυλό ταψί, σκεπάστε εκ νέου με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη να φουσκώσει για 1 ώρα. Προς το τέλος φουσκώματος, προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Αλείψτε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής την επιφάνεια της βασιλόπιτας με έναν κρόκο αβγού. Ψήστε την Πολίτικη βασιλόπιτα τσουρέκι για 40 λεπτά (180°C) ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά της.