30 γρ. ελαιόλαδο, και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
400 γρ. ρύζι Καρολίνα
800 γρ. νερό
2 κ.γλ. αλάτι
½ κ.γλ. φρέσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γλ. σαφράν
3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
100-150 γρ. τριμμένη φρυγανιά
50 γρ. προσούτο, σε φέτες και κομμένο σε κομμάτια (1-2 εκ.)
100 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε κυβάκια (1 εκ.)
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
μπολ
μεγάλο ρηχό μπολ
ταψί φούρνου (30 εκ. Χ 40 εκ.)
αντικολλητικό χαρτί
μεγάλο πιάτο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάλτε τη παρμεζάνα στον κάδο και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 9. Μεταφέρετε στο μπολ και κρατήστε στην άκρη. Καθαρίστε και σκουπίστε τον κάδο.
Βάλτε τα κρεμμύδια εσαλότ και το σκόρδο στον κάδο και ψιλοκόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα. Προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε 3 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.
Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε, χωρίς τη μεζούρα, 3 λεπτά/Varoma/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.
Προσθέστε το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το σαφράν και ανακατέψτε με τη βοήθεια της σπάτουλας. Μαγειρέψτε 14 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1, τοποθετώντας το καλαθάκι αντί για τη μεζούρα πάνω στο καπάκι του κάδου για να αποφευχθεί το πιτσίλισμα.
Προσθέστε την ψιλοκομμένη παρμεζάνα που κρατήσατε στην άκρη και ανακατέψτε με τη βοήθεια της σπάτουλας. Απλώστε το ριζότο σε ένα μεγάλο ρηχό μπολ και αφήστε το να κρυώσει (περίπου 15 λεπτά).
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C . Καλύψτε το ταψί του φούρνου (30 εκ. Χ 40 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί και κρατήστε στην άκρη.
Βάλτε ένα μπολ πάνω στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε μέσα την τριμμένη φρυγανιά. Απλώστε την τριμμένη φρυγανιά πάνω σε ένα πιάτο, αλατοπιπερώστε και αφήστε στην άκρη.
Με νωπά χέρια, πάρτε 1 κ.σ. από το κρύο ριζότο και βάλτε το στη χούφτα σας. Βάλτε πάνω λίγο προσούτο και 1 κύβο γραβιέρα και πιέστε το ριζότο γύρω γύρω για να σχηματίσετε μία κροκέτα. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο ριζότο, με το υπόλοιπο προσούτο και την υπόλοιπη γραβιέρα και φτιάξτε περίπου 34 κροκέτες στο σύνολο.
Βουτήξτε τις κροκέτες στα χτυπημένα αβγά, και στη συνέχεια στο πιάτο με την τριμμένη φρυγανιά και καλύψτε τις κροκέτες τελείως. Μεταφέρετε τις κροκέτες στο ταψί του φούρνου και πασπαλίστε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήστε στο φούρνο (180°C ) για 10 λεπτά, γυρίστε τις κροκέτες από την άλλη μεριά και ψήστε για ακόμη 10 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Σερβίρετε ζεστές.
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", αποδέχεστε τη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Με την επιλογή Ρυθμίσεις μπορείτε να δώσετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση. Περισσότερα
Για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης, η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας, καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησής σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να μην αποδεχθείτε αυτά τα cookies. Ωστόσο, η μη αποδοχή κάποιων από αυτά τα cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησής σας.
Τα απαραίτητα cookies βοηθούν στο να γίνει χρηστική μία ιστοσελίδα, επιτρέποντας βασικές λειτουργίες όπως την πλοήγηση και την πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές της ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά τα cookies.
Τα cookies διαφήμισης χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στους επισκέπτες σχετικές διαφημίσεις και καμπάνιες μάρκετινγκ. Αυτά τα cookies παρακολουθούν τους επισκέπτες σε ιστότοπους και συλλέγουν πληροφορίες για την παροχή προσαρμοσμένων διαφημίσεων.
Τα cookies στατιστικών χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν οι επισκέπτες με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, την πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.
Τα λειτουργικά cookies βοηθούν στην εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών όπως η κοινή χρήση του περιεχομένου του ιστότοπου σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, η συλλογή σχολίων και άλλων λειτουργιών τρίτων.