Επικοινωνία 2106199378

Ψητές κροκέτες ρυζιού

Ενεργός χρόνος: 30 λεπτά Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 30 λεπτά Μερίδες: 5 μερίδες Κατηγορία: μέτρια

ΥΛΙΚΑ

  • 30 γρ. παρμεζάνα, σε κομμάτια (3 εκ.)
  • 30 γρ. κρεμμύδια εσαλότ
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 30 γρ. ελαιόλαδο, και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
  • 400 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 800 γρ. νερό
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.γλ. φρέσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.γλ. σαφράν
  • 3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 100-150 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 50 γρ. προσούτο, σε φέτες και κομμένο σε κομμάτια (1-2 εκ.)
  • 100 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε κυβάκια (1 εκ.)

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • μεγάλο ρηχό μπολ
  • ταψί φούρνου (30 εκ. Χ 40 εκ.)
  • αντικολλητικό χαρτί
  • μεγάλο πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάλτε τη παρμεζάνα στον κάδο και αλέστε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 9. Μεταφέρετε στο μπολ και κρατήστε στην άκρη. Καθαρίστε και σκουπίστε τον κάδο.
  2. Βάλτε τα κρεμμύδια εσαλότ και το σκόρδο στον κάδο και ψιλοκόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
  3. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα. Προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε 3 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.
  4. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε, χωρίς τη μεζούρα, 3 λεπτά/Varoma/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.
  5. Προσθέστε το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το σαφράν και ανακατέψτε με τη βοήθεια της σπάτουλας. Μαγειρέψτε 14 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1, τοποθετώντας το καλαθάκι αντί για τη μεζούρα πάνω στο καπάκι του κάδου για να αποφευχθεί το πιτσίλισμα.
  6. Προσθέστε την ψιλοκομμένη παρμεζάνα που κρατήσατε στην άκρη και ανακατέψτε με τη βοήθεια της σπάτουλας. Απλώστε το ριζότο σε ένα μεγάλο ρηχό μπολ και αφήστε το να κρυώσει (περίπου 15 λεπτά).
  7. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C . Καλύψτε το ταψί του φούρνου (30 εκ. Χ 40 εκ.) με αντικολλητικό χαρτί και κρατήστε στην άκρη.
  8. Βάλτε ένα μπολ πάνω στο καπάκι του κάδου και ζυγίστε μέσα την τριμμένη φρυγανιά. Απλώστε την τριμμένη φρυγανιά πάνω σε ένα πιάτο, αλατοπιπερώστε και αφήστε στην άκρη.
  9. Με νωπά χέρια, πάρτε 1 κ.σ. από το κρύο ριζότο και βάλτε το στη χούφτα σας. Βάλτε πάνω λίγο προσούτο και 1 κύβο γραβιέρα και πιέστε το ριζότο γύρω γύρω για να σχηματίσετε μία κροκέτα. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο ριζότο, με το υπόλοιπο προσούτο και την υπόλοιπη γραβιέρα και φτιάξτε περίπου 34 κροκέτες στο σύνολο.
  10. Βουτήξτε τις κροκέτες στα χτυπημένα αβγά, και στη συνέχεια στο πιάτο με την τριμμένη φρυγανιά και καλύψτε τις κροκέτες τελείως. Μεταφέρετε τις κροκέτες στο ταψί του φούρνου και πασπαλίστε με λίγο ελαιόλαδο. Ψήστε στο φούρνο (180°C ) για 10 λεπτά, γυρίστε τις κροκέτες από την άλλη μεριά και ψήστε για ακόμη 10 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Σερβίρετε ζεστές.