2106199378 Επικοινωνία

Ψητό αρνί με λαχανικά και σάλτσα δυόσμου

Ενεργός χρόνος: 45 λεπτά Συνολικός χρόνος: 2 ώρες Μερίδες: 6 μερίδες Κατηγορία: μέτρια

ΥΛΙΚΑ

Ψητό αρνί

  • 3 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο, μόνο τα φύλλα
  • 1500-2000 γρ. αρνί, μπούτι, με το κόκκαλο
  • αλάτι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
  • πιπέρι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • ελαιόλαδο, για το άλειμμα

Σάλτσα δυόσμου

  • 20 γρ. φρέσκο δυόσμο, μόνο τα φύλλα
  • 130 γρ. μηλόξιδο
  • 50 γρ. ζάχαρη

Λαχανικά

  • 500 γρ. νερό
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών (δόση για 0.5 lt) ή 1 κ.γλ. σπιτικό ζωμό λαχανικών
  • 800 γρ. πατάτες, ξεφλουδισμένες, κομμένες στη μέση ή στα 4 εάν είναι μεγάλες
  • 600 γρ. κολοκύθα, ξεφλουδισμένη, κομμένη σε κυβάκια (2 εκ.)
  • 300 γρ. αρακά

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • κοφτερό μαχαίρι
  • γάστρα
  • πινέλο ζαχαροπλαστικής
  • κανάτα
  • αλουμινόχαρτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψητό αρνί

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
  2. Βάλτε το δενδρολίβανο στον κάδο και αλέστε 20 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8. Μεταφέρετε στο μπολ.
  3. Αλατοπιπερώστε το αρνίσιο μπούτι και χαράξτε το με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι σε διάφορα σημεία. Βάλτε σε κάθε σχισμή λίγες φέτες σκόρδου και λίγο από το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο. Αλείψτε τη γάστρα με ελαιόλαδο, περιχύστε και το αρνίσιο μπούτι με λίγο ελαιόλαδο και ψήστε στο φούρνο για 1 ½ ώρα ή μέχρι να ψηθεί, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Εντωμεταξύ ετοιμάστε τη σάλτσα δυόσμου.

Σάλτσα δυόσμου

  1. Βάλτε το δυόσμο στον κάδο και ψιλοκόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη.
  2. Βάλτε το μηλόξιδο και τη ζάχαρη στον κάδο, τοποθετήστε το καλαθάκι στη θέση της μεζούρας πάνω στο καπάκι του κάδου και ζεστάνετε 6 λεπτά/100°C/ταχύτητα 1. Μεταφέρετε τη σάλτσα δυόσμου σε μία κανάτα και αφήστε στην άκρη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, περιχύστε με αυτή τον ψιλοκομμένο δυόσμο και ανακατέψτε. Καθαρίστε τον κάδο.

Λαχανικά

  1. Βάλτε το νερό και το ζωμό λαχανικών στον κάδο. Τοποθετήστε το Varoma στη θέση του και ζυγίστε μέσα τις πατάτες, αφήνοντας κάποιες τρύπες ανοιχτές έτσι ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα ο ατμός. Μαγειρέψτε στον ατμό
    12 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1. Αφαιρέστε τη γάστρα από το φούρνο, προσθέστε τις μαγειρεμένες πατάτες στη γάστρα γύρω από το αρνίσιο μπούτι, περιχύνοντας τις με το υγρό μαγειρέματος.
  2. Περίπου 15 λεπτά πριν το τέλος μαγειρέματος, τοποθετήστε το βαθύ δίσκο του Varoma στη θέση του, ζυγίστε μέσα την κολοκύθα, αφήνοντας κάποιες τρύπες ανοιχτές έτσι ώστε να κυκλοφορεί ελεύθερα ο ατμός. Τοποθετήστε τον ξέβαθο δίσκο του Varoma πάνω στο βαθύ δίσκο του Varoma και ζυγίστε μέσα τον αρακά. Μαγειρέψτε στον ατμό 15 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1. Αφαιρέστε το Varoma και κρατήστε το στην άκρη.
  3. Αφαιρέστε το αρνίσιο μπούτι από το φούρνο, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο και αφήστε το στην άκρη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σερβίρετε το ψητό αρνί με λαχανικά και σάλτσα δυόσμου ζεστό.

 

 


Κλείστε παρουσίαση