2106199378 Επικοινωνία

Ψωμάκια τσιαπάτα

Ενεργός χρόνος: 20 λεπτά Συνολικός χρόνος: 21 ώρες 20 λεπτά Μερίδες: 9 ψωμάκια Κατηγορία: εύκολη

ΥΛΙΚΑ

Προζύμι

  • 270 γρ. αλεύρι, σκληρό
  • 270 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 πρέζα ξηρή μαγιά

Ζύμη

  • 300 γρ. νερό
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γλ. ξηρή μαγιά
  • 500 γρ. αλεύρι, σκληρό, και λίγο ακόμα για το αλεύρωμα
  • 2 κ.γλ. αλάτι

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μεγάλο μπολ
  • πλαστική μεμβράνη
  • πετσέτα κουζίνας
  • αντικολλητικό χαρτί
  • ταψί φούρνου

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προζύμι

  1. Βάλτε το σκληρό αλεύρι, το χλιαρό νερό και την πρέζα ξηρής μαγιάς στον κάδο και ανακατέψτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε στο μεγάλο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη ώστε να γίνει ζύμωση, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για 16 ώρες.

Ζύμη

  1. Βάλτε το νερό και το ελαιόλαδο στον κάδο και ζεστάνετε 4 λεπτά/37°C/ταχύτητα 1.
  2. Προσθέστε το προζύμι, τη ξηρή μαγιά, το σκληρό αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6, ή μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
  3. Ζυμώστε 2 λεπτά. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μία καλά αλευρωμένη επιφάνεια και καλύψτε με πετσέτα κουζίνας. Αφήστε να φουσκώσει για 2 ½ ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Πασπαλίστε τα χέρια σας με αλεύρι. Ανασηκώστε απαλά τη 1 μεριά της ζύμης και διπλώστε τη προς τη μέση. Ανασηκώστε την άλλη μεριά και διπλώστε τη πάνω από την πρώτη, με προσοχή, ώστε να μην αφαιρέσετε τον αέρα από τη ζύμη. Σκεπάστε εκ νέου και αφήστε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία 2 ακόμη φορές (αφήνοντας πάντα 30 λεπτά, στο ενδιάμεσο, για τη ζύμη να ξεκουραστεί).
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 210°C. Καλύψτε το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και κρατήστε στην άκρη.
  6. Κόψτε τη ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 9 ορθογώνια παραλληλόγραμμα, με προσοχή ώστε να μην αφαιρέσετε τον αέρα από τη ζύμη. Μεταφέρετε στο ταψί του φούρνου και αφήστε στην άκρη να φουσκώσουν για ακόμη 20 λεπτά.
  7. Ψήστε στο φούρνο (210°C ) για 25-30 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς. Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν προτού τα σερβίρετε.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

  • Η χρήση του προζυμιού βελτιώνει τον χρόνο διατήρησης του ψημένου ψωμιού και εμπλουτίζει τη γεύση.

Κλείστε παρουσίαση