500 γρ. αλεύρι, σκληρό, και λίγο ακόμα για το αλεύρωμα
2 κ.γλ. αλάτι
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
μεγάλο μπολ
πλαστική μεμβράνη
πετσέτα κουζίνας
αντικολλητικό χαρτί
ταψί φούρνου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προζύμι
Βάλτε το σκληρό αλεύρι, το χλιαρό νερό και την πρέζα ξηρής μαγιάς στον κάδο και ανακατέψτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 2. Μεταφέρετε στο μεγάλο μπολ, καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε στην άκρη ώστε να γίνει ζύμωση, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για 16 ώρες.
Ζύμη
Βάλτε το νερό και το ελαιόλαδο στον κάδο και ζεστάνετε 4 λεπτά/37°C/ταχύτητα 1.
Προσθέστε το προζύμι, τη ξηρή μαγιά, το σκληρό αλεύρι και το αλάτι και ανακατέψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6, ή μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
Ζυμώστε 2 λεπτά. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μία καλά αλευρωμένη επιφάνεια και καλύψτε με πετσέτα κουζίνας. Αφήστε να φουσκώσει για 2 ½ ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πασπαλίστε τα χέρια σας με αλεύρι. Ανασηκώστε απαλά τη 1 μεριά της ζύμης και διπλώστε τη προς τη μέση. Ανασηκώστε την άλλη μεριά και διπλώστε τη πάνω από την πρώτη, με προσοχή, ώστε να μην αφαιρέσετε τον αέρα από τη ζύμη. Σκεπάστε εκ νέου και αφήστε στην άκρη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία 2 ακόμη φορές (αφήνοντας πάντα 30 λεπτά, στο ενδιάμεσο, για τη ζύμη να ξεκουραστεί).
Προθερμάνετε το φούρνο στους 210°C. Καλύψτε το ταψί του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και κρατήστε στην άκρη.
Κόψτε τη ζύμη με ένα κοφτερό μαχαίρι σε 9 ορθογώνια παραλληλόγραμμα, με προσοχή ώστε να μην αφαιρέσετε τον αέρα από τη ζύμη. Μεταφέρετε στο ταψί του φούρνου και αφήστε στην άκρη να φουσκώσουν για ακόμη 20 λεπτά.
Ψήστε στο φούρνο (210°C ) για 25-30 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς. Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν προτού τα σερβίρετε.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Η χρήση του προζυμιού βελτιώνει τον χρόνο διατήρησης του ψημένου ψωμιού και εμπλουτίζει τη γεύση.
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", αποδέχεστε τη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Με την επιλογή Ρυθμίσεις μπορείτε να δώσετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση. Περισσότερα
Για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης, η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας, καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησής σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να μην αποδεχθείτε αυτά τα cookies. Ωστόσο, η μη αποδοχή κάποιων από αυτά τα cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησής σας.
Τα απαραίτητα cookies βοηθούν στο να γίνει χρηστική μία ιστοσελίδα, επιτρέποντας βασικές λειτουργίες όπως την πλοήγηση και την πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές της ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά τα cookies.
Τα cookies διαφήμισης χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στους επισκέπτες σχετικές διαφημίσεις και καμπάνιες μάρκετινγκ. Αυτά τα cookies παρακολουθούν τους επισκέπτες σε ιστότοπους και συλλέγουν πληροφορίες για την παροχή προσαρμοσμένων διαφημίσεων.
Τα cookies απόδοσης χρησιμοποιούνται για την κατανόηση και την ανάλυση των βασικών δεικτών απόδοσης του ιστότοπου και βοηθούν στην παροχή μιας καλύτερης εμπειρίας χρήστη για τους επισκέπτες.
Τα cookies στατιστικών χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν οι επισκέπτες με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, την πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.