Επικοινωνία 2106199378

Ρολάκια μελιτζάνας με ριζότο

Ενεργός χρόνος: 30 λεπτά Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 55 λεπτά Μερίδες: 4 μερίδες Κατηγορία: εύκολη

ΥΛΙΚΑ

Ριζότο

  • 30 γρ. κρεμμύδι
  • 20 γρ. ελαιόλαδο
  • 250 γρ. ρύζι Αρμπόριο
  • 500 γρ. νερό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 150 γρ. μοτσαρέλα, σε κομμάτια (1 εκ.)

Ρολάκια μελιτζάνας

  • 60 γρ. παρμεζάνα, σε κομμάτια (3 εκ.)
  • 12 λεπτές φέτες μελιτζάνας, κομμένες κατά μήκος (5 χιλ.)
  • 2-4 κ.σ. ελαιόλαδο, για το πασπάλισμα
  • ½ κ.γλ. αλάτι, και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
  • ½ κ.γλ. φρέσκοτριμμένο πιπέρι, και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό, μόνο τα φύλλα, και λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 80 γρ. λευκό ξηρό κρασί

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • μπολ
  • αλουμινόχαρτο
  • ταψί φούρνου
  • ορθογώνιο ταψί (περίπου 30 εκ. Χ 23 εκ.)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ριζότο

  1. Βάλτε το κρεμμύδι στον κάδο και ψιλοκόψτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα.
  2. Προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε 3 λεπτά/Varoma/ταχύτητα 1.
  3. Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε, χωρίς τη μεζούρα, 3 λεπτά/Varoma/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1.
  4. Προσθέστε το νερό και το αλάτι και ανακατέψτε με τη βοήθεια της σπάτουλας. Μαγειρέψτε 14 λεπτά/100°C/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1, τοποθετώντας το καλαθάκι αντί για τη μεζούρα πάνω στο καπάκι του κάδου για να αποφευχθεί το πιτσίλισμα.
  5. Προσθέστε τη μοτσαρέλα και ανακατέψτε 30 δευτερόλεπτα/αντίστροφη κίνηση/ταχύτητα 1. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε να κρυώσει και να πήξει (περίπου 30 λεπτά). Πλύντε και σκουπίστε τον κάδο.

Ρολάκια μελιτζάνας

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στο γκριλ. Καλύψτε το ταψί του φούρνου με αλουμινόχαρτο και κρατήστε στην άκρη.
  2. Βάλτε την παρμεζάνα στον κάδο και ψιλοκόψτε 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 9. Μεταφέρετε σε μπολ και κρατήστε στην άκρη.
  3. Πασπαλίστε τις φέτες μελιτζάνας με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε. Βάλτε τις φέτες μελιτζάνας στο ορθογώνιο ταψί, που καλύψατε με αλουμινόχαρτο, και ψήστε μόνο από τη μία πλευρά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς. Αφαιρέστε από το φούρνο και κρατήστε στην άκρη.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και κρατήστε στην άκρη το ορθογώνιο ταψί (30 εκ. Χ 23 εκ.).
  5. Βάλτε το σκόρδο και το βασιλικό στον κάδο και ψιλοκόψτε 3 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 7. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα.
  6. Προσθέστε τη ντομάτα κονκασέ, το λευκό κρασί, το αλάτι και το πιπέρι και μαγειρέψτε 5 λεπτά/100°C/ταχύτητα 2, και στη συνέχεια ανακατέψτε 30 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5. Κρατήστε τον κάδο στην άκρη.
  7. Βάλτε τις φέτες μελιτζάνας, με την ψημένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω σε επιφάνεια εργασίας. Μοιράστε το κρύο ριζότο ομοιόμορφα (περίπου 2 ½ κουταλιές της σούπας ανά φέτα) στο ένα άκρο κάθε φέτας. Τυλίξτε κάθε μελιτζάνα σαν ρολό και τοποθετήστε τη με το άνοιγμα προς τα κάτω, πάνω στο ταψί. Περιχύστε τα ρολά με τη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίστε με την ψιλοκομμένη παρμεζάνα που κρατήσατε στην άκρη. Ψήστε για 20-25 λεπτά (180°C) ή μέχρι να ροδίσουν. Σερβίρετε αμέσως και γαρνίρετε με επιπλέον φύλλα βασιλικού.