80 γρ. βούτυρο, μαλακό και λίγο ακόμα για το βουτύρωμα του μπολ
50 γρ. ζάχαρη
420 γρ. αλεύρι σκληρό
2 κ.γλ. κάρδαμο, τριμμένο
1 πρέζα αλάτι
Γέμιση
100 γρ. βούτυρο, μαλακό
60 γρ. ζάχαρη
3 κ.γλ. κανέλα, τριμμένη
1 κ.γλ. κάρδαμο, τριμμένο
Γλάσο
1 αβγό
1 κ.σ. γάλα
1 – ½ κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
μεγάλο μπολ
πετσέτα κουζίνας
2 ταψιά φούρνου
αντικολλητικό χαρτί
πλάστης
πλαστική μεμβράνη κουζίνας
πινέλο μαγειρικής
σχάρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζύμη
Βάλτε το γάλα και τη μαγιά στον κάδο και ζεστάνετε 2 λεπτά/37°C/ταχύτητα 1. Βουτυρώστε το μεγάλο μπολ.
Προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κάρδαμο και το αλάτι και ανακατέψτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Ζυμώστε 4 λεπτά. Μεταφέρετε τη ζύμη στο μεγάλο μπολ, καλύψτε με πετσέτα κουζίνας και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα). Εντωμεταξύ, πλύντε τον κάδο και ετοιμάστε τη γέμιση.
Γέμιση
Βάλτε το βούτυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα και το κάρδαμο στον κάδο και ανακατέψτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα και ανακατέψτε ξανά 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 4. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και κρατήστε στην άκρη.
Συναρμολόγηση
Καλύψτε τα ταψιά του φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Μεταφέρετε τη φουσκωμένη ζύμη σε μία ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίξτε τη ζύμη σε ορθογώνιο (50 εκ. Χ 26 εκ.) και αλείψτε την ομοιόμορφα με τη γέμιση.
Διπλώστε το κάτω, τρίτο μέρος της ζύμης, πάνω από το μεσαίο και έπειτα καλύψτε με το πάνω μέρος τα άλλα δύο. Γυρίστε τη ζύμη, κατά ένα τέταρτο, έτσι ώστε η πτυχή να είναι από τα αριστερά και ανοίξτε πάλι με τον πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα (50 εκ. Χ 26 εκ.).
Κόψτε το στη μέση για να σχηματίσετε 2 τετράγωνα (περίπου 25 εκ. Χ 26 εκ.). Κόψτε, εκ νέου, τα κομμάτια ζύμης στη μέση έτσι ώστε να σχηματίσετε 4 ορθογώνια (25 εκ. Χ 13 εκ.). Κόψτε κάθε ορθογώνιο κατά μήκος σε 4 λωρίδες (πλάτους 3 εκ.).
Στρίψτε κάθε λωρίδα ζύμης και στη συνέχεια σχηματίστε έναν κόμπο, τοποθετώντας και τα δύο άκρα μαζί από κάτω. Μεταφέρετε τα ρολά στα ταψιά φούρνου, σε απόσταση τουλάχιστον 4 εκ. το ένα από το άλλο, και καλύψτε με λαδωμένη μεμβράνη κουζίνας. Αφήστε τα ταψιά σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά να φουσκώσουν.
Προς το τέλος του φουσκώματος, προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C.
Γλάσο
Βάλτε το αβγό και το γάλα σε ένα μικρό μπολ και ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι. Αλείψτε τα φουσκωμένα ρολά με το μίγμα του αβγού και του γάλακτος και πασπαλίστε με τους κρυστάλλους ζάχαρης. Ψήστε για 8-10 λεπτά (220°C) μέχρι να χρυσίσουν. Μεταφέρετε σε σχάρα και αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς. Σερβίρετε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή", αποδέχεστε τη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Με την επιλογή Ρυθμίσεις μπορείτε να δώσετε μια ελεγχόμενη συγκατάθεση. Περισσότερα
Για να σας εξασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης, η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies. Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως απαραίτητα αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας, καθώς είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου. Χρησιμοποιούμε επίσης cookies τρίτων που μας βοηθούν να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε πώς χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies θα αποθηκευτούν στο πρόγραμμα περιήγησής σας μόνο με τη συγκατάθεσή σας. Έχετε επίσης την επιλογή να μην αποδεχθείτε αυτά τα cookies. Ωστόσο, η μη αποδοχή κάποιων από αυτά τα cookies μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία περιήγησής σας.
Τα απαραίτητα cookies βοηθούν στο να γίνει χρηστική μία ιστοσελίδα, επιτρέποντας βασικές λειτουργίες όπως την πλοήγηση και την πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές της ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς αυτά τα cookies.
Τα cookies διαφήμισης χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στους επισκέπτες σχετικές διαφημίσεις και καμπάνιες μάρκετινγκ. Αυτά τα cookies παρακολουθούν τους επισκέπτες σε ιστότοπους και συλλέγουν πληροφορίες για την παροχή προσαρμοσμένων διαφημίσεων.
Τα cookies απόδοσης χρησιμοποιούνται για την κατανόηση και την ανάλυση των βασικών δεικτών απόδοσης του ιστότοπου και βοηθούν στην παροχή μιας καλύτερης εμπειρίας χρήστη για τους επισκέπτες.
Τα cookies στατιστικών χρησιμοποιούνται για να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδρούν οι επισκέπτες με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookies βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, την πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.