2106199378 Επικοινωνία

Ταρτάκια με λιμοντσέλο

Ενεργός χρόνος: 35 λεπτά Συνολικός χρόνος: 3 ώρες 15 επτά Μερίδες: 8 μερίδες Κατηγορία: μέτρια

ΥΛΙΚΑ

Ζύμη

  • 80 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
  • 40 γρ. ακατέργαστη καστανή ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. κλωνάρι δενδρολίβανο, μόνο τα φύλλα
  • 230 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως και λίγο ακόμη για το πασπάλισμα
  • 120 γρ. βούτυρο, σε κύβους
  • 1 αβγό

Γέμιση λιμοντσέλο

  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
  • 80 γρ. λικέρ λεμόνι, τύπου λιμοντσέλο
  • 60 γρ. χυμό λεμονιού (1-2 λεμόνια)
  • 1 αβγό
  • 4 κρόκους αβγών
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
  • 8 σύκα, κομμένα στα 8

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • αντικολλητικό χαρτί
  • πλάστης
  • φορμάκια για τάρτες (Ø 8 εκ.)
  • πλαστική μεμβράνη
  • βαρίδια για ζύμη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

  1. Βάλτε τα καρύδια, την ακατέργαστη καστανή ζάχαρη, το αλάτι, το δενδρολίβανο, το αλεύρι ολικής αλέσεως, το βούτυρο και το αβγό στον κάδο και ανακατέψτε
    15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 6. Μεταφέρετε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και σχηματίστε μία μπάλα. Πιέστε τη μπάλα με τα χέρια σας να γίνει πιο επίπεδη, τυλίξτε σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
  3. Βάλτε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικού χαρτιού. Ανοίξτε πολύ λεπτή τη ζύμη με τον πλάστη (περίπου 4 χιλ. σε πάχος), πασπαλίζοντας με αλεύρι ολικής αλέσεως κατά τη διάρκεια ανοίγματος, εφόσον το κρίνετε απαραίτητο.
  4. Αφαιρέστε το πάνω φύλλο αντικολλητικού χαρτιού και χρησιμοποιώντας ένα κουπ πατ (Ø 10 εκ.) κόψτε τη ζύμη σε δίσκους. Ανοίξτε τη ζύμη που περισσεύει και κόψτε εκ νέου δίσκους. Βάλτε τους δίσκους ζύμης στα φορμάκια για τάρτες και πιέστε ελαφρά. Τρυπήστε με ένα πιρούνι τη ζύμη και βάλτε τα φορμάκια στο ψυγείο για 10 λεπτά.
  5. Βάλτε τα φορμάκια πάνω σε ένα ταψί, καλύψτε τα με κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού, προσθέστε τα βαρίδια ζύμης και ψήστε για 15 λεπτά (180°C) ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά η ζύμη. Αφήστε τα φορμάκια στην άκρη να κρυώσουν εντελώς προτού τα γεμίσετε. Συνεχίστε με τη συνταγή.

 

Γέμιση λιμοντσέλο

  1. Βάλτε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού στον κάδο και αλέστε
    8 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα.
  2. Τοποθετήστε το χτυπητήρι. Προσθέστε το λικέρ λεμονιού, το χυμό λεμονιού, το αβγό και τους κρόκους και ζεστάνετε 8 λεπτά/70°C/ταχύτητα 3. Μεταφέρετε σε ένα μπολ και αφήστε στην άκρη να κρυώσει για 15 λεπτά. Τοποθετήστε στο ψυγείο για 10 λεπτά. Καθαρίστε και σκουπίστε τον κάδο.
  3. Τοποθετήστε το χτυπητήρι. Βάλτε την κρέμα γάλακτος στον κάδο και χτυπήστε, χωρίς τη μεζούρα, στην ταχύτητα 3, χωρίς να προγραμματίσετε χρόνο, μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές, προσέχοντας να αποφύγετε το υπερβολικό χτύπημα. Μεταφέρετε στο μπολ με τη γέμιση και αναδιπλώστε την χτυπημένη κρέμα προσεκτικά. Γεμίστε τις τάρτες με τη γέμιση. Βάλτε στο ψυγείο για μία ώρα. Γαρνίρετε τα ταρτάκια με λιμοντσέλο με φρέσκα σύκα και σερβίρετε.

Κλείστε παρουσίαση