Επικοινωνία 2106199378

Τραγανό ψωμί με γιαούρτι

Ενεργός χρόνος: 20 λεπτά Συνολικός χρόνος: 3 ώρες Μερίδες: 15 φέτες Κατηγορία: εύκολη

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γρ. νερό
  • 10 γρ. νωπή μαγιά
  • 350 γρ. αλεύρι, σκληρό και λίγο ακόμη για το αλεύρωμα
  • 150 γρ. αλεύρι ολικής
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι, λευκό
  • ελαιόλαδο, για το λάδωμα της γάστρας

 

ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

  • πήλινη γάστρα
  • μπολ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάλτε το νερό και τη μαγιά στον κάδο και ζεστάνετε 3 λεπτά/37°C/ταχύτητα 1. Αλευρώστε ελαφρά το μπολ και κρατήστε στην άκρη.
  2. Προσθέστε το σκληρό αλεύρι, το αλεύρι ολικής, το γιαούρτι, το αλάτι, το μέλι και το βαλσάμικο και ζυμώστε/4 λεπτά. Μεταφέρετε στο μπολ, σκεπάστε με πετσέτα κουζίνας και αφήστε το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 ½ ώρα. Εντωμεταξύ λαδώστε και αλευρώστε την πήλινη γάστρα.
  3. Μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και αναδιπλώστε τη δύο-τρεις φορές. Σχηματίστε μία φρατζόλα και τοποθετήστε τη μέσα στην προετοιμασμένη πήλινη γάστρα. Πασπαλίστε τη φρατζόλα με αλεύρι, χαράξτε την επιφάνεια της σε 2-3 σημεία με ένα κοφτερό μαχαίρι και κλείστε το καπάκι. Τοποθετήστε τη γάστρα στη χαμηλότερη σχάρα μέσα στον κρύο φούρνο και ψήστε στο φούρνο στους 240°C  για 50-60 λεπτά. Αφαιρέστε προσεκτικά το καπάκι της γάστρας και ψήστε για ακόμη 5 λεπτά (240°C) χωρίς καπάκι. Αφαιρέστε προσεκτικά το ψωμί από τη γάστρα και μεταφέρετέ το πάνω σε σχάρα να κρυώσει. Κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.